Gulasz segedyński

13.9.11

Ciekawa i miła odmiana. Potrawa ponoć popularna w kuchni czeskiej. Mam w notatkach jeszcze dwie inne wersje, pewnego dnia na pewno spróbuję. Co by tu dużo pisać- uwielbiam kapustę kwaszoną :) Przepis znalazłam tutaj.


600 g mięsa wieprzowego
400 g kiszonej kapusty
200 ml słodkiej śmietany
2 łyżki mąki
40 g smalcu
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
papryka mielona słodka
pieprz, kminek, sól

Z kostki rosołowej przygotować bulion. Drobno skrojoną cebulkę podsmażyć na smalcu, dodać pokrojone w kostkę mięso i doprawić do smaku papryką. Podsmażyć. Następnie dodać wyciśnięty czosnek, pozostałe przyprawy i zalać częścią bulionu. Dusić co jakiś czas mieszając, a w razie potrzeby dolewać bulionu. Kapustę kiszoną poddusić osobno na smalcu z niewielką ilością wody. Miękką kapustę dodać do mięsa. Mąkę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli i zagęścić w ten sposób gulasz.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. ja znam takich co to byliby zachwyceni tym daniem :-))))

    OdpowiedzUsuń