Gulasz z kurczaka w marchewce

5.9.11

Powiem szczerze- nie spodziewałam się, że tak proste danie może okazać się tak niesamowicie smaczne. Zaskoczyło wszystkich- mnie, męża, nawet Gabutka, który po pierwszym kręceniu nosem zjadł wszystko ze smakiem powtarzając co chwila: pysny obiadek mamo :) Polecam bardzo, przepis z tej strony.


2 piersi kurczaka
300 gram pieczarek
1 cebula
1 puszka marchewek lub ugotowane marchewki (sztuk 2)
przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, sol, pieprz
kostka rosołowa z kurczaka
2 łyżeczki śmietany
1 łyżeczka mąki
olej do smażenia

Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Posypać ulubioną przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju na rumiano. Pieczarki pokroić w plastry. Cebulę w kostkę. Z patelni ściągnąć kurczaka. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie wrzucić na patelnię pieczarki. Dusić, aż woda z pieczarek odparuje całkowicie. Zawartość patelni przełożyć do rondelka. Dodać tam kurczaka. Zalać bulionem z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wrzątku. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec dodać puszkę marchewki w plasterkach. Jeśli nie posiada się puszki to marchewkę wcześniej ugotować i pokroić w plasterki. Sos zagęścić śmietaną i mąką.

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Bardzo lubię wszelkiej maści gulasze. Najczęściej robię je z wołowiny lub wieprzowiny. Taka kurczakowa odmiana musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie takie danie lubię :) szybkie i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do takiego gulaszu dodaję jeszcze zielony groszek :) Jest wtedy bardziej kolorowo i równie smacznie! Pyszne danie, nie dziwię się, że synkowi smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszka córeczce ;) I powiem szczerze nigdy chyba nie zrobiłam tak pysznej potrawy w tak krótkim czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tej mniej optymistycznej wersji powiedziałabym, że na 2 :)

    OdpowiedzUsuń