Red velvet cake

5.9.11

I kolejny przepis znaleziony u Dorotus. Jest ich tu masa, wiem, ale co mogę na to poradzić, że w moim zbiorze 120 stron przpisów "do wykorzystania" najbardziej rzucają się w oczy te zdjęcia i te przepisy? :) Bardzo ciekawe ciasto, wilgotne, ciężkie, uzupełnione słodkim delikatnym kremem. Polecam :)


2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem). Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.

Masa kremowa:
2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g)
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1¼ - 1½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na 30 - 45 minut do lekkiego stężenia. Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Z drugiej strony też bardzo efektowne jest to ciasto, przyciąga wzrok i chce się go spróbować choć ociupinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tort jest nie tylko pyszny, ale i prosty!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciesz sie, ze masz ich tylko 120 w liscie do wypróbowania:) bo u mnie zdecydowanie wiecej:) ...a red Velvet wygląda cudnie:) u mnie chyba sie pink nazwie, bo akurat mam na stanie różowy barwnik:)

    OdpowiedzUsuń