Kapuśniak

25.10.11

Jedna z moich ulubionych zup. Kwaskowa, prosta, sycąca. Czego chcieć więcej w te szare, zimne, jesienne dni...


2,5l wody
1 marchew
1 pietruszka
Sól, pieprz
Kilka skrzydełek z kurczaka
2 kostki rosołowe

5 ziemniaków

Liść laurowy

ziele angielskie
kapusta kwaszona (ok. 30-40 dag)

maggi


Zagotować wodę ze skrzydełkami, następnie dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę, kostki, liść i ziele. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, na patelni podsmażyć kapustę (15 min) podlewając wodą. Całość przelać do zupy, doprawić solą i maggi. Jeśli w zupie zagotujemy kiełbaskę (np. śląską lub frankfurterkę) zupa nabierze ciekawego smaku i aromatu.

You Might Also Like

3 komentarze