Tort truskawkowy

21.11.11

I kolejny wspaniały przepis Dorotki, który wypróbowałam już jakiś czas temu, i który od tego czasu czekał na swój moment :) Prosty wspaniały tort, smakujący jak z najlepszej cukierni. Delikatny, puszysty, wilgotny biszkopt, pyszny krem i cudne truskawki. Magia :) Tym bardziej, że nigdy nie wierzyłam, że kremy na serku mogą nie być ciężkie i mało słodkie :) Zdecydowanie polecam.


Składniki na biszkopt:
6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką). Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Do nasączenia biszkoptu:
1 szklanka truskawek
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru

Z podanych składników ugotować kompot truskawowy: truskawki odszypułkować, zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.

Masa śmietankowa:
400 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
5 pełnych łyżek cukru pudru
około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół

Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować. Schłodzić.

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Widzę, że tu jeszcze letnie smaki ;) Śliczny tort;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, napewno jest wspaniały. Aż zatęskniłam za truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm...
    tort jak z marzeń!


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie! na pewno wspaniale smakował1 :) pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dziękuję za miłe słowa :) u nas truskawki nie kojarzą się z latem, gdyż są dostępne cały rok...ale mimo iż tort wydaje się prosty jest nieziemsko pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy nie brakuje proszku do pieczenia?? pewnie użyłaś "samorosnącej" mąki - w Polsce chyba takich nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  7. no właśnie ten biszkopt rzucany nie zawiera proszku do pieczenia i zawsze pięknie wychodzi. na prawdę polecam spróbować :) (a mąka do wypieków zawsze polska :)

    OdpowiedzUsuń