Gwiazda makowa

27.12.11

Bardzo ciekawa i smaczna odmiana dla makowca. Ciasto jest miękkie, puszyste, a masa makowa idealna. Przepis znalazłam tutaj. Polecam.


NADZIENIE:
250-300g maku
100g margaryny
150g cukru
paczka cukru waniliowego
3-4 krople aromatu migdałowego
2 jajka
2,5 dag mielonych migdałów lub orzechów
100g rodzynek

CIASTO:
300-400g mąki
drożdże instant lub 2,5 dag świeżych drożdży
50g cukru
paczka cukru waniliowego
ok.150ml mleka
1 jajko
50g masła (należy je stopić i ostudzić),

Mak zalać wodą, zagotować. Gotować 5 min., zdjąć z ognia, pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Osączyć, przemielić 2-3 razy. Stopić margarynę, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, aromat, 2 jajka, migdały i rodzynki

Przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy-wymieszać. Wlać mleko (lekko ciepłe), wbić jajko, wyrobić. Wlać stopione masło. Dobrze wyrobić. Zostawić w cieple do podwojenia objętości. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45/35 cm. Rozsmarować nadzienie, zwinąć dłuższy bok. Utworzyć wieniec(koło)-ułożyć w tortownicy wyłożonej wysmarowanym pergaminem. W cieście zrobić nacięcia o głębokości 0.5 cm.w kształcie gwiazdy. Posmarować całość mieszanką 1 łyżki mleka z 1 żółtkiem. Piec 40min w temp.160-180stopni.


You Might Also Like

0 komentarze