Kapuśniaczki

26.12.11

Przepis na kapuśniaczki dostałam kiedyś od mojej cioci Kasi :). Są bardzo smaczne i szybko się je robi. Najlepsze z ciepłą zupą :).


0,5 kg mąki
1 jajko
1 jajko do smarowania
4 dag drożdży
¾ szklanki mleka
1 margaryna- rozpuścić..
Sól, pieprz, gałka.
farsz

Z mleka i drożdży zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie dodać mąkę, jajko, przyprawy. Na końcu dodać wystudzoną margarynę. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić, rozwałkować na długi prostokąt. Na środku ułożyć farsz- w moim przypadku ugotowana z grzybami kapusta kwaszona. Zakleić, podzielić na zgrabne paszteciki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Można ozdobić makiem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wyglądają pysznie :) Idealne z gorącym barszczem!

    OdpowiedzUsuń