Kapusta z grochem

26.12.11

Pierwszy raz wypróbowałam tę potrawę na Wigilię. I mimo iż była bardzo smaczna, pozostanę wierna kapuście z grzybami :) Niemniej polecam :)


80 dag kapusty
paczka grochu (połówki)
sól
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
pieprz
1 cebulka
tłuszcz do smażenia
mąka

Dzień wcześniej namaczamy groch. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wraz z liściem i zielem angielskim (około godziny). Groch również gotujemy w wodzie w której się moczył. gdy będzie już miękki (taki prawie rozpadający się) odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy kapustę z grochem. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy mąkę tworząc zasmażkę. Dodajemy wszystko do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. u mnie taka kapusta to podstawa...;) bardzo ja lubię. Ładne zdjęcie zrobilaś ;)

    OdpowiedzUsuń