Karp smażony

26.12.11

I nasz pierwszy karp... :) Co się Piotrek namęczył z oprawianiem biedaka to jego...Z połączenia różnych pomysłów, porad mam, tatusiów i Magdy Gessler ;) powstał on. Polecam.


kawałki karpia
mąka
olej
cebula
majeranek
sól
pieprz
masło

Dzień przed przygotowaniem kawałki karpia solimy, pieprzymy i oprószamy majerankiem. Następnie przekładamy surową, pokrojoną w piórka cebulą. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki. Następnego dnia obtaczamy ją w mące i smażymy na złoto w bardzo gorącym, głębokim oleju. Następnie zmniejszamy temperaturę i pozwalamy rybie smażyć się kilka minut w ciepłym tłuszczu. W ten sposób pozbędziemy się ości. Następnie karpia możemy umieścić w brytfance, posypać cebulką i wiórkami masła i włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika.


You Might Also Like

0 komentarze