Karp w galarecie

26.12.11

Osobiście zupełnie nie mój typ :) Ale chciałam sprostać tradycji i skoro zdecydowaliśmy się kupić karpia postanowiłam zaryzykować. Z komentarzy gości wynika, że ryzyko się opłaciło a rybka jest smaczna. Polecam zatem :)


włoszczyzna
0,5 kg cebuli
sól
kawałki karpia (można wybrać co większe ości)
żelatyna z przyprawami

Włoszczyznę zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy cebulę (ja pokroiłam na ćwiartki). Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kawałki karpia i gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Na półmisek wykładamy kawałki ryby. Ozdabiamy warzywami z wywaru. Wywar przecedzamy i dodajemy do niego żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i zalewamy rybę. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki.


You Might Also Like

0 komentarze