Oponki

8.12.11

Jeszcze jeden przepis który z powodu mojego lenistwa leżakował i czekał na swoją kolej :) To były pierwsze oponki jakie zrobiłam i jadłam, i zdecydowanie nie ostatnie. Bardzo polecam, przepis z tej strony.


200 g białego sera w kostce
1 jajko
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
mąka - w zależności od rodzaju sera, ok. 1,5 szklanki, dosypujemy stopniowo

Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie może kleić się do rąk. Wałkować na stolnicy podsypanej mąką, by nie kleiło się do wałka na grubość ok. 3 mm. Wykrawać szklanką koła, a środek małym kieliszkiem. Wrzucać na gorący olej, smażyć na złocistobrązowo, patyczkiem przewrócić na drugą stronę. Przełożyć na tacę wyłożoną papierową serwetką i kiedy przestygną, posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Mmm... zjadłabym taką piękną złocistą oponkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammmm świetnie wyglądaja

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to takie ciastko z dziurką..;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak mojego dzieciństwa. http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  6. Też muszę poczynić serowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no wreszcie blog się doczekał tytułowego wpisu ;)

    OdpowiedzUsuń