Pierniczki II

27.12.11

W tym roku wypróbowałam pierniczki z ciasta leżakującego. Przepis jest ponoć bardzo popularny w internecie, ja znalazłam go na forum babiniec-cafe. Zdecydowanie najlepsze pierniczki- aromatyczne, miękkie po kilku godzinach na talerzu. Polecam bardzo :)


1/2 litra miodu
3 jajka
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżki sody oczyszczonej
2 szklanki cukru
1 kostkę smalcu
1 kg mąki
szczypta soli
paczka przyprawy do pierników
dodatkowo: cynamon, gałka, kardamon, goździki (wszystkich przypraw ma wyjść 1/2 szklanki).

Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Sodę rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i sól. Kiedy smalec, miód i cukier nieco przestygną wlewamy je do mąki, dodajemy mleko i jajka i wyrabiamy rękami na miękką masę. Następnie miskę przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki, by ciasto dojrzało. Po kilku tygodniach ciasto wyjmujemy, wałkujemy (niezbyt cienko) i wycinamy pierniczki. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C.




You Might Also Like

5 komentarze

  1. Czy po miesiącu one nadal bedą miękkie ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli będą przechowywane szczelnie, np w puszkach to jak najbardziej. Jeśli jednak coś by nie wyszło polecam dodanie do puszek obranych skórek z jabłek i zamknięcie na jeden dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym mogłabym zastąpić smalec?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zastąpić margaryną lub masłem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń