Piernik z serem

27.12.11

I na koniec przepis który wpadł mi w ręce w ostatniej chwili i namieszał w moim świątecznym menu :) Smaczne połączenie- warstwa sera powoduje, że ciasto nie wydaje się suche i nie trzeba go zapijać ;). Bardzo polecam, przepis tutaj.


Składniki na piernik:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki orzechów włoskich- niezbyt drobno pokrojonych
pół szklanki pokrojonych suszonych śliwek

Składniki na masę serową:
500 g półtłustego sera trzykrotnie zmielonego
125 g roztopionego masła
pół szklanki cukru pudru
4 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego

Przygotować ciasto piernikowe: jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie kolejno dodawać wszystkie składniki i zmiksować.

Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać ser, budyń i przestudzone masło i krótko wymieszać do połączenia składników. Pianę z białek przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na wyłożoną papierem blaszkę (25x35) wylać ciasto piernikowe, a następnie równomiernie wyłożyć masę serową. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 50-60 minut.

You Might Also Like

10 komentarze

  1. super polaczenie piernika i sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba pomysłowe połączenie sera i piernika i chętnie niebawem wypróbuję, tylko "zejdą" wszystkie ciast świąteczne ;)
    Mam pytanie - ile ma Twój słoik powideł ? 200, 250 ml czy w gramach ? Robimy sami powidła, stąd nie bardzo się orientuje ile ich dodać, by nie wyszedł zakalec. Proszę choć orientacyjnie podać ilość tych powideł, może być nawet na szklanki :)
    Z góry dziękuje za odpowiedź.

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie, koniecznie do wypróbowania :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję i pozdrawiam :)

    Agnieszko, użyłam powideł w pudełeczku 240g plus jedna czubata łyżka. Mam nadzieję, że to pomoże.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, bo jakoś za samymi piernikami osobiście nie przepadam ze względu na ich suchość ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za odpowiedź w sprawie powideł :)
    Przepis wydrukowany i czeka w kolejce do wypróbowania, co zapewne nastąpi niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znakomity. I nie trzeba piec dwóch ciast osobno :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale połączenie! Idealne:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakiej wielkości słoik powideł śliwkowych? Może Pani podać w ml lub g?

    OdpowiedzUsuń
  10. użyłam słoiczka 290g. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń