Sałatka śledziowa

25.12.11

Bardzo smaczna sałatka, jednak wg mojego męża- więcej śledzia, mniejsze kawałki warzyw :) Polecam. Przepis Wkn.


3 podwójne płaty śledziowe w occie
2 spore marchewki
4 średnie ogórki konserwowe
2 białe lub czerwone cebule
200 ml kwaśnej śmietany 18%
200 ml słodkiej śmietanki 18%
4 łyżki majonezu
pieprz

Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić je na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w ćwierćplasterki i ugotować, ale niezupełnie na miękko. Korniszony pokroić w ćwierćplasterki. Cebulę również pokroić w ćwierćplastry, ale sparzyć ją wrzątkiem. Wszystko wymieszać ze śmietaną i majonezem. Doprawić pieprzem, sól jest niepotrzebna. Odstawić na trochę do lodówki.


You Might Also Like

0 komentarze