Sernik piernikowy

26.12.11

Niesamowicie smaczny sernik. Nie za słodki, soczyście pomarańczowy, z delikatną nutą piernikową. Zdecydowanie najlepszy wypiek tych Świąt. Polecam! Przepis z tej strony.


190 g ciasteczek kruchych (np. Digestive)
80 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać bardzo miękkie lub rozpuszczone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i spód dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę serową:
750 g białego twarogu (zmielonego)
180 g cukru pudru
4 jajka
1½ łyżki tartej skórki pomarańczowej (lub 1½ łyżeczki suszonej)
¾ łyżeczki przyprawy do piernika
1½ czubatej łyżki budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy

Składniki na polewę:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać stopniowo po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Gotową masę wylać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut. Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze kolejne 12 - 15 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Szkoda, że przepis nie Twój, ale zdjęcie ładne :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. heh no szkoda, szkoda :) niestety jeszcze nie osiągnęłam tego etapu wiedzy i doświadczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba ten sam sernik robiłyśmy ;) Kto nie jadł niech żałuję, bo naprawdę warty wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń