Śledzie z czosnkiem i majerankiem

27.12.11

Bardzo aromatyczne i smaczne śledzie. Warto sprawdzić jak bardzo słone są po wymoczeniu, moje wymagały podwójnego ;). Przepis Aleex, polecam.


50 dag solonych płatów śledziowych
majeranek otarty
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
olej

Śledzie wymoczyć. Osączyć z wody i pokroić w romby. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać. Układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem. Każdą warstwę posypywać przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Można także rozgnieść ząbki czosnku i wówczas do potrawy przejdzie tylko smak, zaś kawałki czosnku zostaną w słoiczku. Na każdej warstwie ułożyć pokrojoną w piórka cebulkę- może być sparzona. Zalać olejem. Odstawić na 2-3 dni, żeby smaki się wymieszały.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ile tego majeranku ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dość dużo, ja sypałam tyle, by pokryło cienką warstwą całą powierzchnię.

    OdpowiedzUsuń