Śnieżne kulki

30.12.11

Przepyszne, przesłodkie kuleczki kokosowe, dodatek masła typu crunchy był bardzo dobrym pomysłem. Serdecznie polecam, szczególnie baaardzo schłodzone bo są bombą cukrową. Przepis Agnieszki ale cytuję za Dorotus.


2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 kostki masła (125 g)
1 duża łyżka masła orzechowego (użyłam crunchy)
1/3 szklanki cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka mleka w proszku

Roztopić połowę masła na patelni, wsypać wiórki i zezłocić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i aromatem waniliowym. Ucierając dodawać wiórki kokosowe oraz dosypywać mleko w proszku. Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki (jeśli kulka klei się do rąk dodać więcej mleka w proszku, jeśli się kruszy, dodać więcej masła). Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem otoczyć w cukrze pudrze.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Żeby poudawać, że mamy zimę! :) Do kawy super!

    OdpowiedzUsuń
  2. szczególnie tutaj w Irlandii :)

    OdpowiedzUsuń