Sponge cake

16.12.11

I drugi- dzisiejszy, który powędrował dzisiaj z moją małą solenizantką do przedszkola. Przepis również z moich wypieków- na tortach Doroty nigdy się nie zawiodłam :)


170 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

170 g miękkiego masła
120 g cukru
3 jajka
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki, ubitej z cukrem pudrem
200 g pokrojonych truskawek lub dżemu truskawkowego
cukier puder do posypania


Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Ciasto podzielić wzdłuż na 2 krążki. Przełożyć je ubitą kremówką i kawałkami truskawek. Jeśli zamiast truskawek użyjecie dżemu, wtedy dżemem posmarować dolny krążek, a na niego wyłożyć ubitą kremówkę, przykryć drugim krążkiem. Posypać cukrem pudrem.




You Might Also Like

3 komentarze