Trufle rumowe

30.12.11

Przepyszne bomby rumowe, z orzechami i czekoladą. Serdecznie polecam, przepis Nutelli.


200 g gorzkiej czekolady
200 g migdałów bez skórki lub włoskich orzechów (dałam migdały i orzechy pół na pół).
100 g cukru pudru
2 białka
3 łyżeczki wódki
cynamon
1-2 łyżeczki zapachu rumowego

Migdały lub orzechy mielimy bardzo drobno. Schłodzoną czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy razem z cukrem pudrem, białkami, alkoholem. Dodajemy cynamon i zapach rumowy- do smaku. Masę szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut, do 1 godziny. Następnie dłońmi formujemy kulki o średnicy ok. 1,5 cm i obtaczamy w cukrze, gorzkim kakao, wiórkach kokosowych, mielonych orzechach.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Oj chyba już wiem co słodkiego zrobię na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Poproszę jedną;)

    OdpowiedzUsuń