Zasmażane ziemniaczki

26.12.11

Ziemniaczki smażone- niby prosta sprawa, ale co zrobić żeby nie smakowały jak zwyczajne frytki? Otóż ja mam swój sposób i mimo iż nie jest to zapewne odkrycie Ameryki, uwielbiam te pyrki :)


ziemniaki (ja używam sałatkowych)
olej
sól

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i dalej na talarki. Na patelnie wlewamy olej (do połowy wysokości ziemniaków). Solimy. Nastawiamy duży ogień. Gdy oliwa się nagrzeje, skręcamy gaz i przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy ziemniaki będą już miękkie odlewamy nadmiar oliwy, podkręcamy gaz i rumienimy. Na końcu znów 10 minut pod pokrywką na małym gazie i gotowe. Delikatne, rozpływające się w ustach..pycha!

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ciekawa technika :). Ja lubię zapiekać w piekarniku - olej plus przyprawy, głównie tymianek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń