Zupa rybna

26.12.11

I nadeszła wreszcie ta Wigilia kiedy zdecydowałam się zrobić zupę rybną- tradycyjnie podawaną w moim domu rodzinnym na Święta. Wyszła znakomicie. Zazwyczaj podawaliśmy ją z gotowanymi ziemniakami. Tradycja się zmieniła gdy w pewną Wigilię mama z babcią o nich zapomniały ;). Zastąpiliśmy je znajdującymi się na stole zasmażanymi ziemniakami, i to było coś wspaniałego :) Polecam.


3l wody
włoszczyzna (w tym 5 pietruszek)
4 kulki ziela angielskiego
5 kulek pieprzu
sól
kawałki karpia (u mnie 2 łby, i 2 kawałki z okolic "kręgosłupa" ;)
kremówka i mąka do zaciągnięcia

Warzywa obieramy, gotujemy razem z przyprawami. Gdy będą miękkie dodajemy kawałki ryby i gotujemy jeszcze ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zaciągamy kremówką z mąką, podajemy z ziemniakami.


You Might Also Like

0 komentarze