Cannelloni z kurczakiem i grzybami

5.1.12

Rurki cannelloni stały u mnie w szafie już jakiś czas i czekały na swoją kolej :) Ta w końcu nadeszła. Pyszny, szybki obiad, dużo zabawy z nadziewaniem ;). Efekt zdecydowanie zadowalający. Mój mąż uważa że pobiły lazanię. Przepis z tej strony.


masło do formy
2 łyżki oliwy
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 duża cebula, drobno posiekana
225g pokrojonych w cienkie plasterki grzybów np. pieczarek
1 i 1/2 szklanki mielonego kurczaka
115g pokrojonego w kosteczkę prosciutto
1/2 szklanki białego wina
400g pomidorów z puszki
1 łyżka bazyli
2 łyżki pasty pomidorowej
12 -14 rurek "cannelloni"
2 i 1/2 szklanki sosu beszamelowego
3/4 szklanki parmezanu
sól i pieprz, oregano i tymianek do smaku

Nagrzać piekarnik do 190*C. Formę żaroodporną natłuścić masłem. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek, cebulę grzyby i całość razem podsmażyć. Dodać kurczaka i prosciutto. Podsmażyć. Wlać wino, połowę pomidorów z puszki , bazylię, pastę. Trzymać na średnim ogniu przez około 4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, odrobiną oregano i tymianku. Podgrzewać przez około 15 minut. Resztę pomidorów zmielić i wyłożyć na spód naczynia w którym będziemy zapiekać makaron. W między czasie ugotować makaron wedle przepisu na opakowaniu. Osuszyć. Łyżeczką napełniać rurki i układać we wcześniej przygotowanym naczyniu. Całość polać sosem i posypać parmezanem. Piec przez około 30 -35 minut.

Sos beszamelowy:
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
1/4 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz, odrobina słodkiej czerwonej papryki

Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać. Wlać mleko, a następnie podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

You Might Also Like

1 komentarze