Kurczak w cieście francuskim

12.1.12

Zdjęcie niezbyt urodziwe, nocne, z komórki. Ale ponieważ egoistycznie blog jest przede wszystkim moim kuchennym notatniko-pamiętnikiem, postanowiłam je wkleić :) Kurczak jest pyszny, delikatny, a całość bardzo sycąca. Przepis z tej strony. Polecam.


podwójna pierś z kurczaka,
ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),
2 plastry żółtego sera,
2 plasterki szynki,
1 jajko,
przyprawa do kurczaka/zioła prowansalskie
łyżeczka majonezu
sól, pieprz

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem, przyprawami i mieszamy z majonezem. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera (ja dałam starty ser wymieszany z szynką pokrojoną na kawałeczki), a na wierzch szynkę. Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Zdjęciem się nie przejmuj! A jeśli już musisz, pamiętaj, że zawsze możesz podmienić je, kiedy następnym razem będziesz tak apetycznie pakować kurczaka w ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkie dzięki :) A kurczak zdecydowanie do powtórki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to danie :) Tez robiłam i jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń