Chlebek bananowy

21.2.12

Niesamowicie szybkie, smaczne i wilgotne ciasto. Nie mogliśmy się powstrzymać i ciągle podjadaliśmy po kawałku, a małe rączki nawet nie dały mi zrobić zdjęcia :) Bardzo polecam, przepis z tej strony.


3 lub 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
1/3 szklanki stopionego masła
1 szklanka cukru (jak ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast można zmniejszyć do 3/4)
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
duża garść orzechów włoskich posiekanych

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Połączyć łyżką masło i banany. Dodać cukier, jajko, wanilię, sól. Na końcu dodać mąkę i orzechy. Przelać do małej keksówki i piec ok 1 godziny.

You Might Also Like

0 komentarze