Spaghetti z bekonem i kaparami

19.2.12

Miła odmiana od klasycznego spaghetti skąpanego w sosie. Aromatyczne, pyszne danie, muszę jeszcze popracować nad polubieniem kaparów ;) Przepis z tego bloga.


2 opakowania cienko krojonego bekonu
4 łyżki kaparów
2 – 3 łyżeczki suszonej bazylii
ok. 4 łyżki sosu sojowego
¼ łyżeczki pepperoncino, lub 1 mała suszona papryczka chilli
6 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
3 – 4 ząbki czosnku, posiekane
drobno starty parmezan do posypania
kilka listków świeżej bazylii
ok. 200 – 250 gr. makaronu spaghetti

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Plasterki bekonu ułożyć na suchej, dość dużej patelni. Po ok. minucie dodać posiekany czosnek, suszoną bazylię. Smażyć aż bekon będzie przyrumieniony. Na patelnię wrzucić ugotowane spaghetti, dodać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Zwiększyć ogień i ‘podsmażyć’ jeszcze makaron przez 2 – 3 minuty. Na końcu dodać kapary i paprykę. Podawać posypane parmezanem, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.

You Might Also Like

0 komentarze