Ciasto z jabłkami i orzechami

11.3.12

Szybkie i smaczne ciasto z jabłkami. Z powodu braku orzechów próbowałam zastąpić je migdałami- moim zdaniem jednak orzechy sprawdziłyby się zdecydowanie lepiej :) Polecam, przepis tutaj.


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
250 g margaryny lub masła, roztopionego
1,2 kg jabłek
garść orzechów włoskich lub pekanów
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder, do posypania

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). Orzechy z grubsza pokroić. Jajka ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać margarynę i zmiksować. Blachę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Surowe ciasto wylać na blachę. Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Mmmm.. już lubię to ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  2. baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo smaczne-takie domowe... i dzieciom smakuje a to wazne

    OdpowiedzUsuń