Jajka śniadaniowe

4.3.12

Przepyszna odmiana dla jajecznicy. Z cudownym aksamitnym żółtkiem. Przygotowana po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Szybkie, pyszne danie, polecam :) Przepis z tej strony.


oliwa
2 łyżeczki posiekanej cebuli
2 pokrojone w plasterki pieczarki
2 łyżeczki pokrojonej w kosteczkę szynki
1 łyżeczka startego żółtego sera
1 jajko
1 łyżka mleka
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie wysmarować olejem. Na patelni podsmażyć pieczarki, cebulę i szynkę, często mieszając. Przełożyć wszystko do naczynia, posypać połową sera. Wbić jajko (ostrożnie, by nie rozkłócić żółtka). Dodać mleko sól, pieprz i pozostały ser. Zapiekać przez ok 10 minut do ścięcia białka. Przed zapiekaniem można kokilkę umieścić w większym naczyniu wypełnionym wrzącą wodą.

You Might Also Like

0 komentarze