Placuszki jabłkowo-bananowe

11.3.12

Postanowiłam sobie, że w weekendy będę dbała o smaczne śniadania. Tym razem padło na placuszki. Jeśli usmażymy je tylko na odrobinie tłuszczu i bardzo rozgrzanej patelni, to powstaną pankejksy ;) Polecam, przepis z tej strony.


2 jajka
łyżeczka cukru
mleko
1 filiżanka mąki
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka śmietany
jabłko
banan
cynamon
cukier puder

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany . Jajka i cukier rozbełtać rózgą do ubijania piany, wlać trochę mleka, dodać mąkę i sodę . Dokładnie wymieszać (nie może być grudek). Jeżeli ciasto jest za gęste - dolać mleka, jeżeli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Można dodać trochę śmietany. Do gotowego ciasta dodać starte na grubej tarce jabłko i pokrojonego banana oraz trochę cynamonu. Wymieszać, usmażyć placki. Gotowe placki posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze