Jajka z farszem tuńczykowym na sianku z pora

9.8.12

Jeszcze jeden przepis, który uchował się od Wielkanocy ;) ale wcale nie uważam, że jest to powód by go nie umieszczać :) Pomysł na prezentację tych jajek jest nie tylko przepiękny, ale i smaczny! Sianko zniknęło prędzej niż jajka ;). Bardzo polecam, przepis z tej strony.


Sianko z pora

Białą część pora przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie paseczki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 100 stopni z nawiewem przez około 60-70 minut. W czasie suszenia przemieszać kilkukrotnie .

4 jajka ugotowane na twardo
1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka posiekanego szczypioru
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku

Jajka ugotowane na twardo, obrać ze skorupek i wyciąć ćwiartkę. Dodatkowo ściąć lekko podstawę, aby jajko stabilnie stało. Przygotować farsz: posiekać wycięte ćwiartki jajek i wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem, majonezem, jogurtem, musztardą i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełnić jajka i ustawić je na sianku.

You Might Also Like

0 komentarze