Karkówka pieczona

9.8.12

Bardzo smaczna na chleb :) U nas w domu podawało się ją jak w przepisie poniżej lecz z dodatkiem czosnku, a babcia smażyła ją na kostce margaryny w brytfannie. U Dorotus podpatrzyłam dodatek papryki i liścia laurowego. Jest pyszna, polecam.


kawałek karkówki
sól i pieprz
paczka majeranku
papryka
2 liście laurowe

Mięso umyć pod woda i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką. Obtoczyć w majeranku. Na wierzch położyć dwa listki laurowe. Owinąć folią, włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej cały dzień. Kolejnego dnia mięso zdjąć folię, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 175ºC przez około 1,5 godziny (połowę czasu pod przykryciem). Po tym czasie sprawdzamy, czy po nakłuciu widelcem nie wypływa krew- wtedy mamy pewność, że jest gotowa.

You Might Also Like

0 komentarze