Muffinki jagodowe

6.8.12

Bardzo prosty przepis, który wybrałam na pierwsze pieczenie z moją córeczką. Muffinki się udały, były pyszne i szybko zniknęły. Polecam, przepis od Dorotki


Składniki na 8 muffinek:
300 g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miałkiego brązowego cukru
150 g świeżych lub mrożonych jagód
1 roztrzepane jajko
180 ml maślanki
125 ml oleju

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połaczyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.

You Might Also Like

1 komentarze