Pasztet jajeczno-pieczarkowy

8.8.12

Potrawa, która mnie niesamowicie zadziwiła. Nigdy nie spodziewałam się, że taki "oszukany" pasztet może być pyszny! Serdecznie polecam, nie tylko na Święta ;) Przepis Kasi.


10 ugotowanych jajek
2 surowe jajka
500 g pieczarek
1 spory pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 cebula
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
1 łyżka masła

Ugotowane jajka drobno kroimy. Surowe pieczarki ucieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i majeranek. Można tez dodać łyżeczkę czerwonej papryki. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę i majonez. Keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Wyjmujemy po ostudzeniu.

You Might Also Like

0 komentarze