Polędwiczki zapiekane z serem i szpinakiem

9.8.12

Mając w domu duży kawałek polędwiczki, postanowiłam spróbować kilku sposobów na jej podanie. Poniżej pierwszy- z serem i szpinakiem. Wszystkim bardzo smakował :). Polecam, przepis z tej strony.


1 polędwiczka wieprzowa
paczka świeżego lub mrożonego szpinaku (wcześniej należy go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody)
2 ząbki czosnku
4 łyżki twarożku śmietankowego (ja użyłam ziołowego almette)
sól, pieprz
oliwa
starty ser żółty

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak i podsmażyć przez około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko przesmażyć. Szpinak przełożyć do miski i wymieszać z serkiem. Polędwiczkę pokroić w 1 cm plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć polędwiczki, aż się przyrumienią. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, przełożyć polędwiczki. Na każdym kawałku ułożyć szpinak i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 min.

You Might Also Like

0 komentarze