Sernik migdałowy

5.8.12

Przepyszny sernik od Dorotki. Zwarty, delikatnie migdałowy, po prostu pyszny! Serdecznie polecam.


Składniki na spód:
1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive
50 g roztopionego masła
kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu)

Wszystkie składniki wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.

Składniki na masę serową:
750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka   
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
około 100 ml Amaretto
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji

Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać. Masę serową wylać na spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

You Might Also Like

0 komentarze