Ciasto egzotyczne z jagodami

9.10.12

I drugi przepis- ciekawe połączenie kokosu, jagód i orzeźwiającej limonki. Proste, pyszne i godne polecenia. Oryginał tutaj, polecam.


180 g masła, w temperaturze pokojowej
niepełna szklanka drobnego cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
szczypta soli
1 szklanka wiórków kokosowych
3/4 szklanki maślanki
sok i skórka otarta z 1 limonki
3 szklanki jagód
cukier puder

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi, odłożyć. Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie ucierając. Dodawać odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i sok z limonki, zmiksować. Formę o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozprowadzić równo ciasto, na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Jagody, limonka i kokos to fantastyczne połączenie! Ciacho Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile tych jajek ?

    OdpowiedzUsuń