Ciasto z kokosową kruszonką i jagodami

9.10.12

Ostatnio upolowałam w polskim sklepie mrożone, leśne jagody. Jaka miła odmiana od ogólnodostępnej borówki amerykańskiej :). Postanowiłam upiec dwa ciasta, które znalazłam na stronie Dorotus. Miały podobne składniki, kusiły i były na mojej liście od dawna. Jako pierwsze ciasto z kokosową kruszonką. Jest smaczne, ale bez pazura ;) Jednak za kruszonkę dałabym się pokroić :) Polecam, przepis originalny tutaj


2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
170 g masła
1 szklanka wiórków kokosowych
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1 szklanka mleka
350 g jagód

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać 1/3 szklanki mąki, 55 g masła, wiórki kokosowe, brązowy cukier i cynamon - wyrobić palcami kruszonkę. Odłożyć. Pozostałe 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól - przesiać. W mikserze utrzeć pozostałe masło, do puszystości. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy dodać suche składniki, w trzech turach, na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką po każdym dodaniu. Wsypać jagody i wymieszać. Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wylożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na papier, wyrównać. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jak jest kruszonka, to jest pyszne ciasto :) I te jagody...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie ładne!
    ach, aż nabrałam na nie ochoty.
    i podoba mi się ta kruszonka kokosowa i połączenie jagód i kokosowego smaku.

    OdpowiedzUsuń