Łazanki zapiekane

10.1.13

Zazwyczaj łazanki były dla mnie jednym z szybszych obiadów- makaron, kapusta, pieczarki i już :) Tym razem, korzystając z pomysłu Eweny, przyrządziłam ich zapiekaną wersję. Są pyszne- zarumienione, chrupiące. Bardzo polecam. 


750 g kapusty kiszonej
15-50 g suszonych grzybów
2 cebule
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku

na łazanki:
2 szklanki maki
1 jajko
ok. 1/2 szklanki wody

Z mąki, jaja i wody zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy w paski ok 2 cm, a potem na kwadraty.  Gotujemy przez ok. 4 minuty w garnku osolonej wody. Kapustę płuczemy i kroimy, zalewamy wodą i gotujemy około godziny. Namaczamy i gotujemy grzyby (w ok. 1 szklanki wody). Wywar (bez grzybów) dodajemy do kapusty i gotujemy dalej do momentu, aż wyparuje niemal cały płyn. Na patelni zrumieniamy na oleju posiekaną cebulę. Dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby oraz pieprz i sól. Chwile smażymy mieszając. Na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu wykładamy łazanki a na nich kapustę. Delikatnie mieszamy i układamy na wierzchu wiórki masła. Zapiekamy przez ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

You Might Also Like

1 komentarze