Babka piernikowa

10.1.13

Bardzo smaczna babka, z delikatnym piernikowym posmakiem i genialnie pasującymi orzechami włoskimi. W tym roku ulubione ciasto świąteczne mojego męża. Polecam, przepis Dorotus.


2/3 szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu
125 g masła lub margaryny
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
3 jajka, oddzielnie białka i żółtka

Cukier, mleko, miód, masło, kawę umieścić w garnuszku, zagotować, mieszajac, aż do rozpuszczenia składników. Po wystudzeniu dodać orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną i zmiksować. Dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Białka ubić na sztywną masę, połączyć delikatnie z masą ciastową. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 22 - 23 cm z kominkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170ºC, do suchego patyczka.

You Might Also Like

0 komentarze