Gęsta zupa serowo-kalafiorowa

20.1.13

Przepyszna zupa. Uwierzcie lub nie, ale nigdy nie zagęszczałam zup niczym innym niż zasmażka lub mąka z wodą. A tutaj taka niespodzianka- garść sera i cały garnek zupy gęstnieje w sekundę :) A cóż może być lepszego w zimny wieczór niż talerz kalafiorowej :) Przepis znalazłam tutaj


1 l mleka
1 główka kalafiora
1 listek laurowy
50 g masła
350 g posiekanej drobno cebuli
25 g mąki
200 ml bulionu warzywnego
350 g startego sera żółtego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Kalafior podzielić na małe różyczki. Włożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać listek laurowy i gotować do miękkości. W osobnym naczyniu roztopić masło, dodać cebulę. Podsmażać tak długo, aż będzie miękka i szklista. Dodać mąkę, ciągle mieszając, gotować minutę. Dodać bulion, a następnie mleko i kalafior. Podgotować 1-2 minuty. Dodać 300 g startego sera i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C. Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, posypać pozostałym serem. Miseczki ustawić na blaszce do pieczenia i wlać do blaszki tyle wody, by woda sięgała połowy wysokości miseczek. Piec 10-15 minut, do czasu aż ser się zezłoci.

You Might Also Like

1 komentarze