Hot and spicy chicken bun

28.1.13

Naszła mnie ochota na jakiegoś okropnego fast fooda. Żeby chociaż trochę go usprawiedliwić, postanowiłam zrobić go sama. I tak powstał hot chicken bun- kanapka wzorowana na tej ze znanej sieci, z sałatą lodową, majonezem, serem i ostrym, panierowanym kurczakiem. Było pysznie. Zachcianka zaspokojona :) Polecam, przepis znalazłam tutaj.


bułka hamburgerowa z sezamem
łyżka majonezu
pokrojona sałata lodowa
plasterek sera
pierś z kurczaka
sól,pieprz
papryka ostra
papryka cayeene
czosnek granulowany
proszek do pieczenia
szklanka mąki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
woda
olej do smażenia

Z mąki ziemniaczanej, łyżeczki czosnku, szczypty soli i pieprzu oraz łyżeczki papryki ostrej i łyżeczki papryki cayenne robimy marynatę. Rozrabiamy ją odrobiną wody, by miała postać lekko gęstej pasty (trochę bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe). Pierś lekko rozbijamy. Wkładamy kurczaka do marynaty i umieszczamy na  kilka godzin w lodówce. Następnie przygotowujemy panierkę- mieszamy szklankę mąki, pół łyżeczki soli, pieprzu, proszku do pieczenia, łyżeczkę czosnku i czubatą łyżeczkę cayenne. Kurczaka przekładamy do panierki, ubijamy ręką by dobrze przylegała. Piersi zanurzamy na chwilkę w wodzie i ponownie przekładamy do panierki (w sumie powtarzamy czynność trzy razy). Smażymy w głębokim oleju w temperaturze 160 stopni przez około 5 minut. W międzyczasie podgrzewamy przekrojoną bułkę w piekarniku lub tosterze. Na koronę bułki kładziemy majonez, następnie sałatę i ser. Kurczaka odsączamy na ręczniku, przekładamy na bułkę. Przykrywamy dnem bułki i możemy jeść :).

You Might Also Like

1 komentarze