Kukurydza po meksykańsku

20.1.13

A ponieważ kukurydzy było dużo, to dodatkowo wersja meksykańska. Pyszna, pikantna, inna. P. zachwycony ;) Polecam, przepis Jamiego Oliviera, z tej strony.


4 kolby kukurydzy
60g stopionego masła
80g sera pecorino
słodka wędzona papryka w proszku
limonka
sól i pieprz

Kolby kukurydzy włożyć do dużego garnka z osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż ziarna będą miękkie. Odsączyć na durszlaku i pozostawić na chwilę, by odparowały.  Następnie posmarować je niewielką ilością stopionego masła i przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć na ruszcie lub dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillować, obracając, aż kolby lekko się przypieką. Rozsypać starty ser na płytkiej blaszce lub płaskim talerzu. Do drugiej płytkiej blaszki wlać resztę masła.  Upieczone kolby kukurydzy obtaczać – najpierw w maśle, oprószyć papryką, potem – w pecorino. Podawać z cząstkami limonki.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Fajny przepis, też by mi smakowała taka kukurydza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wygląda. Kukurydzę bardzo lubię, więc chętnie spróbuję takiego odmiennego jej przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na przygotowanie kukurydzy!

    OdpowiedzUsuń