Odwrócone ciasto z gruszkami

21.1.13

To ciasto zdecydowanie powtórzę, tym razem na większej blaszce ;) Pyszne, słodkie od karmelu i wilgotny i soczysty od gruszek. Widziałam je już na kilku blogach i postanowiłam spróbować. Niesamowite. Przepis znalazłam tutaj


1 szklanka cukru
1 szklanka wody
3 gruszki
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki brązowego cukru
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
50 g roztopionego masła
50 g oleju roślinnego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do rondelka wlać wodę i dodać cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu (ok. 20 minut), aż do uzyskania złotego karmelu. Przelać go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na karmelu ułożyć kawałki gruszek. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać skórki z cytrusów, aromat oraz mało (roztopione i ostudzone) z olejem i sól. Wymieszać i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ciasto nałożyć na owoce w foremce. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut. Wyłożyć ciasto z foremki (odwracając "do góry nogami"), gdy jeszcze jest ciepłe.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Bardzo ładnie wygląda, uwielbiam gruszkę w cieście. Zapisuję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie - gruszki i karmel to cudowne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis na jakiej wielkości blachę?

    OdpowiedzUsuń