Quasedilla

17.1.13

Przystawka, którą jedliśmy kiedyś w meksykańskiej knajpce. Bardzo prosta i pyszna, dająca wiele możliwości. Ja uwielbiam wersję z pieczarkami, ale można użyć mięsa, warzyw, czy nawet owoców morza. Polecam ;)


kukurydziane lub pszenne tortille (2 na jedną porcję)
odrobina oliwy do smażenia
pół cebulki (opcjonalnie)
150-200g pieczarek
dwie garście tartego żółtego sera
sól, pieprz

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę. Gdy zacznie się szklić, dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Na suchą patelnię kładziemy pierwszą tortillę. Nakładamy na nią odsączone pieczarki z cebulką i posypujemy obficie serem (on sklei nasze tortille i nadzienie). Gdy naleśnik zacznie się rumienić od spodu, przykrywamy drugą tortillą i odwracamy. Gdy druga tortilla zacznie się rumienić, ściągamy quasidillę z patelni i kroimy na małe trójkąty nożem do pizzy. Podajemy z sosem salsa. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Pyszna przekąska
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń