Sernik

18.1.13

Przepyszny sernik! Prawdziwe zaskoczenie- nigdy bym nie pomyślała, że tak prosty sernik bez skomplikowanej receptury i dodatkowych zabiegów (żeby nie opadł, żeby nie pękł, żeby był zwarty itp), może być tak pyszny! Tradycyjny, orzeźwiający. Polecam serdecznie, przepis z tej strony.


1 kg twarogu
6 żółtek
150 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1/2 laski wanilii
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g rodzynek

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Twaróg zmielić trzykrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło, następnie zmielony twaróg, a na końcu mąkę, sok z cytryny i wyskrobane z laski wanilii ziarenka. Masę twarogową dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Wyłożyć do przygotowanej foremki i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Wyjąć, ostudzić i włożyć na noc do lodówki.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda ślicznie - kolor ma taki ładny :) Musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYGLADA SMAKOWICIE HMM ZARAZ PIEKĘ SWÓJ
    WESOŁEGO ALLELUJA

    OdpowiedzUsuń