Śledzie cytrynowo-bazyliowe

10.1.13

Smaczne i szybkie śledzie, ciekawa odmiana od jakże popularnych śledzi w śmietanie. Mąż pochłonął cały słoik ;) Serdecznie polecam, przepis znalazłam tutaj


500 g filetów śledziowych
garść listków bazylii
mała główka czosnku
1 cytryna
1 ostra papryczka (świeża lub suszona)
olej lub oliwa

Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Skropić nim śledzie i pozostawić na 30 minut. Zmiażdżyć ząbki czosnku, pokroić pozostałą cytrynę w półplasterki. Posiekać papryczkę, usuwając pestki. Pokroić śledzie w kawałki. Układać z słoju warstwami: śledzie, bazylię, papryczki, czosnek i cytrynę. Na koniec zalać oliwą i posypać skórką cytryny. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

You Might Also Like

0 komentarze