Sos salsa

17.1.13

Powstał metodą prób i błędów. Po prostu mąż kręcił nosem na same quasedille, wspominając coś o tym, że w meksykańskiej restauracji jedliśmy z sosem. Postanowiłam sprostać oczekiwaniom. I oto on. Pikantny, dodający potrawie świeżości. Polecam serdecznie. 
 

250g pomidorków koktajlowych
2 łyżki przetartych pomidorów
1 papryka
1/4 cebulki (najlepiej czerwonej)
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
papryczka chilli lub łyżeczka suszonego chilli/pieprzu cayenne
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Pomidorki pokroić na małe kawałki. Podobnie paprykę- ja dodatkowo użyłam blendera (krótko, więc uzyskałam pastę z kawałkami papryki). Wymieszać. Dodać posiekaną drobno cebulkę, posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek i pocięte listki bazylii. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

You Might Also Like

0 komentarze