Spaghetti Aglio olio

21.1.13

Najprostsze spaghetti, w moim przypadku z boczkiem (P. nie wyobraża sobie bez). Polecam, przepis z tej strony. 


350 g suchego makaronu
1 czubata łyżka soli, najlepiej morskiej
2 małe główki czosnku
4 – 5 łyżek oliwy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka posiekanej drobniutko natki pietruszki
1 łyżka papryczki chili (jeśli świeża) lub 1 łyżeczka (jeśli suszona)
Pieprz i sól do smaku
Garść twardego żółtego sera (startego)
Boczek (opcjonalnie)

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron. Mieszamy. Gotujemy al dente.  Zachowujemy odrobinę wody z gotowania. W tym czasie kroimy czosnek w płatki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy na patelni. Przekładamy czosnek, dusimy na małym ogniu, aż się ładnie przyrumieni. Siekamy pietruszkę i papryczkę. Makaron odcedzamy. Polewamy pozostałą oliwą. Przekładamy na patelnię z czosnkiem. Dodajemy pietruszkę, papryczkę, masło i 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy do połączenia. Doprawiamy, jeśli trzeba jeszcze, solą i pieprzem. Posypujemy serem. Na drugiej patelni podsmażamy na chrupko boczek. Posypujemy nim makaron przed podaniem.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. W tytule spaghetti... a na zdjęciu tagliatelle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tam oj tam :) przepis jest na spaghetti, a że zabrakło ;) trza sobie radzić ;)

    OdpowiedzUsuń