Babka ziemniaczana

1.2.13

Trudno uwierzyć, ale nigdy wcześniej nie spotkałam się z tą potrawą. Jednak gdy zobaczyłam, że pojawia się na większości blogów, stwierdziłam, że coś w tym musi być :) I rzeczywiście- szybka, smaczna, najlepsza. Polecam :)


1,5 kg ziemniaków
szklanka mąki
łyżka tartej bułki
2 jajka
łyżka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka czosnku
łyżka majeranku
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1/3 szklanki kaszy mannej
200g boczku wędzonego
cebula

Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do nich jajka, mąkę, bułkę, kaszę i przyprawy. Mieszamy. Dodajemy boczek i cebulę i jeszcze raz dobrze mieszamy. Przekładamy do keksówki (wysmarowanej tłuszczem) i pieczemy 2 godziny w 175 stopniach.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń