Donaty bananowo-cynamonowe

5.2.13

Kolejna odsłona przed tłustym czwartkiem. Tym razem donaty z przepisu Kasi. Bardzo bananowe, mięciutkie, pyszne. Smaczna odmiana dla "normalnych" pączków. Polecam serdecznie. 



220 g mąki (ja musiałam dosypać jeszcze sporo by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1/4 szklanki miodu
25 g kwaśnej śmietany
1 duży, mocno dojrzały banan
olej do smażenia
lukier lub cukier puder do posypania

Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Banan kroimy w plastry i razem z jajkiem, śmietaną i miodem miksujemy blenderem.  Składniki mokre wlewamy do suchych i zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości pół centymetra. Szklanką wycinamy pączki, a kieliszkiem lub nakrętką kółka pośrodku każdego z nich. Donaty wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik. Lekko ciepłe pączki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. pięknie wyszły :))) z bananami jeszcze nie robiłam. Ciekawy pomysł :)))

    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. bananowe? rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bananowe ciasta, bananowe pączki z pewnością podbiły by moje podniebienie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń