Babeczki orzechowe z kawałkami czekolady

4.3.13

Pyszne pożegnanie weekendu. Szybkie, proste i smaczne babeczki. Z przepisu Dorotus. Polecam.


125 g masła lub margaryny
1/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady, posiekanej- ja użyłam gorzkiej i były ciut zbyt gorzkie

Masło ubić na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać jajka, po kolei, miksując. Wmiksować ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko. Do gotowej masy wmieszać czekoladę. Formę na babeczki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do suchego patyczka.

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Babeczki idealne.. jest tu wszytko co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają obłędnie, aż mam ochotę sięgnąć po sztukę :)

    OdpowiedzUsuń